„Sveikatiados pusryčių klubas“

OAuthException: (#10) To use 'Page Public Content Access', your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook. To submit this 'Page Public Content Access' feature for review please read our documentation on reviewable features: https://developers.facebook.com/docs/apps/review.

Po projekto „Sveikatiados pusryčių klubas” daugiau vaikų pasižadėjo pusryčiauti rytais

Paskelbti du mėnesius trukusio projekto „Sveikatiados pusryčių klubas” rezultatai. Paaiškėjo, kad daugiau sužinoję apie sveikus pusryčių įpročius 14 proc. dalyvių projekto veiklos paskatino pusryčiauti, o 67 proc. vaikų teigė, kad sužinojo daug naudingos informacijos.

Projekto metu žaisdami ir atlikdami įvairias užduotis vaikai sužinojo, kurie maisto produktai suteikia energijos, patys ieškojo atsakymų kaip pamėgti pusryčius. „Sveikatiados pusryčių klubas“ vyko šešiose Vilniaus pagrindinio ugdymo mokyklose. Organizatoriai pasakojo penktokams, kodėl pusryčiauti yra labai svarbu ir kokiais būdais išsiugdyti įprotį pusryčiauti. Apklausos rezultatai parodė, kad reguliariai pusryčiauja 77 proc. „Sveikatiados pusryčių klube” dalyvavusių penktokų, o beveik niekada jų nevalgo tik 5 proc. vaikų.

„Projektas siekia supažindinti moksleivius su pusryčių svarba, padėti išsiugdyti įprotį pusryčiauti bei išmokyti vaikus sąmoningai rinktis sveikus ir maistingus maisto produktus. Norime atkreipti tėvų ir mokyklų bendruomenių dėmesį į pusryčių svarbą, todėl tokius projektus stengsimės organizuoti ir toliau,”- sakė projekto vadovė Margarita Čėglytė.

Moksleiviai buvo apklausiami projekto pradžioje ir pabaigoje siekiant sužinoti, ar projekto veiklos gali duoti siekiamą rezultatą. Sostinės penktokų apklausa parodė, kad 64 proc. vaikų pusryčiauja namuose kartu su savo tėvais, o trečdalis apklaustųjų valgo arba namuose arba mokykloje.  Projekto pradžioje sumuštinius pusryčiams nurodė valgantys 78 proc., blynus – 68 proc., košę – 50 proc., bandeles – 49 proc., saldumynus- 20 proc. apklaustųjų. Po  antros apklausos, kuri vyko jau pasibaigus specialioms paskaitoms, vaikai rečiau rinkosi bandeles ir saldumynus, o dažnesniu pasirinkimu tapo įvairios košės. Po antros apklausos sumuštinius pusryčiams valgė 71 proc., blynus – 52 proc., košę – 63 proc., bandeles – 30 proc., saldumynus- 9 proc. apklausoje dalyvavusių moksleivių.

Reguliariai vaisius ir daržoves valgė 22 proc. penktokų, tačiau susirūpinimą kelia, kad ketvirtadalis vaikų (24 proc.) atsakė, kad beveik niekada jų nevartoja. Pieną ar pieno produktus 1-2 kartus per savaitę vartoja 33 proc. vaikų, o beveik niekada – 18 proc.

Nevalgymo rytais yra kelios priežastys.

„Dažniausiai rytais vaikai nevalgo, nes nejaučia alkio. Tėveliai turėtų pasirūpinti, kad jie neprisivalgytų vakarais ir tada ryte vaikas atsikėlęs bus alkanas. Jeigu vaikai rytais nespėja pavalgyti, galėtų atsikelti šiek tiek anksčiau ir papusryčiauti.  Juk pusryčiams užtenka tik 10-15 min.“, – sako gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.

Kiekvienai projekte „Sveikatiados pusryčių klubas“ dalyvavusiai klasei buvo surengtas 4 savaičių užsiėmimų ciklas. Į užsiėmimus buvo įtraukti dietologai, mitybos specialistai, sportininkai ir Lietuvos medicinos studentų asociacijos nariai.

Apie „Sveikatiadą“

„Sveikatiada” – tai ilgalaikė sveikos gyvensenos ugdymo programa, kuri suteikia vaikams žinių ir praktinių įgūdžių apie sveikatą, mitybą ir fizinį aktyvumą. „Sveikatiada“ kasmet įgyvendina šias iniciatyvas: „Sveikuolių šaunuolių konkursas“, „Sveikos mitybos trimestras“, „Mankštiada“, „Šok ir nesustok“ bei daugelį kitų. „Sveikatiados“ mokyklų tinklui priklauso virš 600 Lietuvos mokyklų. Jos projektuose ir užsiėmimuose dalyvavo daugiau nei 12 000 vaikų.

 

Daugiau informacijos apie projektą suteiks:
Margarita Čėglytė,
Projekto „Sveikatiada“ vadovė
Tel. nr. +370 6725 7080
El. paštas: margarita@sveikatiada.lt
www.sveikatiada.lt